Το «Fynbos», η πρώτη μεγάλου μήκους του Χάρη Πατραμάνη, που προβλήθηκε ως ταινία-έκπληξη στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, και διακρίθηκε στο φεστιβάλ του Σλάμντανς για τη φωτογραφία του, κάνει την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα σήμερα στο Φόρουμ του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Το cinemagazine.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη Χάρη Πατραμάνη για την ταινία του, τις σκηνοθετικές του επιλογές και τη σημασία της συμμετοχής σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ. Διαβάστε τι μας είπε:
Τι είναι το «Fynbos» και τι πραγματεύεται;
«Fynbos», κυριολεκτικά, είναι μια μορφή βλάστησης του Δυτικού Ακρωτηρίου της Νοτίου Αφρικής, την οποία χρησιμοποιήσαμε ως μεταφορά, μιας και πρόκειται για ένα είδος θάμνου που χρειάζεται φωτιά για να καρποφορήσει. Στην περίπτωσή μας, είναι ένα δράμα γύρω από έναν μεσίτη ακινήτων στα όρια της χρεοκοπίας, ο οποίος στηρίζει την οικονομική του επιβίωση στην πώληση μιας βίλας πολυτελείας που μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ παράδεισου και κόλασης. Πηγαίνοντας εκεί για να συναντήσει τους αγοραστές μαζί με τη γυναίκα του, τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική τροπή όταν η τελευταία εξαφανίζεται.
Πώς αποφασίσατε να γυρίσετε την ταινία στην Νότια Αφρική;
Θέλαμε να κάνουμε μια ταινία που θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα παντού, στην κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα. Το αρχικό σενάριο που είχαμε γράψει τοποθετείτο στην Αμερική, αλλά μέσα από τα ταξίδια μας ήρθαμε σε επαφή με αυτήν την τοποθεσία, ηοποία μας συντάραξε και αποφασίσαμε να ξαναγράψουμε το σενάριο για εκεί. Επιλέξαμε την Νότιο Αφρική γιατί πρόκειται για ένα τελευταίο σύνορο του Δυτικού πολιτισμού, έχοντας συμπτηγμένους μέσα της τον πρώτο και τον τρίτο κόσμο. Αυτό που συμβαίνει σε αυτόν τον πλανήτη αντικατοπτρίζεται πολύ καλά σε αυτή τη χώρα, γιατί εκεί οι διαφορές είναι πιο εμφανής από αλλού.
Με την πρώτη σας μόλις μεγάλου μήκους, έχετε ήδη λάβει μέρος στο φεστιβάλ του Ντουρμπάν και διακριθεί στο φεστιβάλ του Σλάμντανς. Τώρα συμμετέχετε στο Φόρουμ του Βερολίνου. Γιατί είναι σημαντικό για σας;
Η απόφαση να κάνουμε μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή σε μια χώρα που δεν γνωρίζαμε και δεν είχαμε επαφές, ήταν μια περιπέτεια. Εκεί γνωρίσαμε άλλους κινηματογραφιστές οι οποίοι ήθελαν τα ίδια πράγματα με μας και για να δημιουργηθεί η ταινία υπήρξε ένα πραγματικό ταξίδι. Επειδή, λοιπόν, η ταινία έγινε με πάρα πολλές χάρες και όλοι οι συνεργάτες κι οι ηθοποιοί δούλεψαν σχεδόν χωρίς χρήματα, είναι πολύ σημαντική αυτή η αναγνώριση της ταινίας ως μια μορφή δικαίωσης, πέρα από την προβολή της ίδιας της ταινίας.
Τι είδους σινεμά σας αρέσει;
Είμαι λάτρης του σινεμά του '50,'60,'70, του Αντονιόνι, του Ρομέρ, του Πολάνσκι, ενός σινεμά - καθρέφτη που αντικατόπτριζε την κοινωνία εκείνης της στιγμής, κάτι που εκλείπει σήμερα, πιστεύω. Υπάρχουν καλές και ενδιαφέρουσες ταινίες που ασχολούνται με κοινωνικά προβλήματα, υπάρχουν ταινίες που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, ή προσπαθούν να εξελίξουν το αισθητικό ή αφηγηματικό κομμάτι του σινεμά, αλλά δεν υπάρχουν ταινίες που να ασχολούνται με τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από από ένα αισθητικό ή αφηγηματικό πλαίσιο.
Γιατί επιλέξατε να αντιμετωπίσετε το μυστήριο της ταινίας με έναν τόσο αφαιρετικό τρόπο;
Το σινεμά είναι εικόνες σε σειρά, αλλά ο θεατής φτιάχνει μια άλλη εικόνα ανάμεσά τους, την οποία δημιουργεί από μόνος του. Έτσι και το μυστήριο της ταινίας είναι κάτι στο οποίο εσύ γεμίζεις τα κενά και ερμηνεύεις όπως θέλεις. Πιστεύω ότι κάθε έργο τέχνης προσκαλεί μέσα του τον θεατή και του δείχνει μια οπτική. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της ταινίας.
Το τρέιλερ του «Fynbos»
Το 63ο φεστιβάλ Βερολίνου, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη τρεις ελληνικές ταινίες, πραγματοποιείται από τις 7 ως τις 17 Φεβρουαρίου.