Πίσω απ' το τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε στην οθόνη, πίσω απ' τα φώτα και τις κάμερες κάθε ταινία κρύβει κάποια μικρά και μεγάλα μυστικά που δίνουν άλλη διάσταση στην εμπειρία του θεατή.
"Η Ανταλλαγή", φαίνεται να έχει αρκετό παρασκήνιο για τον καθένα από τους βασικούς συντελεστές, παράλληλα με το ιστορικό βάρος που φέρει, ως αποτύπωμα του προσωπικού δράματος μιας νέας και μοναχικής μητέρας στη δεκαετία του 1920.
Η έμπνευση: το σενάριο βασίζεται στην αληθινή ιστορία που είχε απασχολήσει τον τύπο τη εποχής και έμεινε στα αρχεία ως "Οι Φόνοι του Ορνιθοτροφείου του Γουάινβιλ" ή "Οι Φόνοι της Κότας του Γουάινβιλ".
Πώς ξεκίνησαν όλα: Ο Τζ. Μάικλ Στραζίνσκι, άκουσε για πρώτη φορά την ιστορία από γνωστό του που εργάζεται στο Δημαρχείο του Λος Άντζελες. Ο γνωστός του είχε ανασύρει τον φάκελο των "Φόνων του Ορνιθοτροφείου του Γουάινβιλ", ανάμεσα σε μια σειρά φακέλων που προορίζονταν για καταστροφή. Από τη στιγμή που ο Στραζίνσκι πήρε στα χέρια του τον φάκελο, έπαθε εμμονή με την υπόθεση την οποία και ερεύνησε σε βάθος για ένα χρόνο.
Κάθε γεγονός που αναφέρεται στην ταινία αντιστοιχεί, στην κυριολεξία, στο σχετικό χωρίο της δικογραφίας. Ακόμη κι οι διάλογοι ανατρέχουν στο ιδίωμα των καταγραφών της δίκης. Εξαίρεση αποτελούν οι σκηνές στο άσυλο ψυχοπαθών, που βασίζονται περισσότερο στην συμβατική αντίληψή που έχουμε για την εποχή, παρά σε ιστορικά στοιχεία. Ο Στραζίνσκι χρειάστηκε μόνο έντεκα μέρες για να γράψει την αρχική εκδοχή του σεναρίου. Αντίθετα με τα καθιερωμένα, οι παραγωγοί δεν ζήτησαν καμιά αλλαγή στο πρωτότυπο, το οποίο παρέμεινε απαράλλακτο από το πρωτόλειο μέχρι τη τελική κόπια που βλέπουμε στην οθόνη.Οι επαναλήψεις: Η Κριστίν, ο κεντρικός χαρακτήρας που υποδύεται η Αντζελίνα Τζολί επαναλαμβάνει δύο φορές: "Ποτέ μην αρχίζεις έναν καυγά, αλλά πάντα να τον τελειώνεις". Είναι η ίδια με την ατάκα του Κάπτεν Τζον Σέρινταν, όταν αναφέρεται στις συμβουλές του πατέρα του στη σειρά επιστημονικής φαντασίας "Babylon 5" (1994), που είχε τον ίδιο σεναριογράφο, Τζ. Μάικλ Στραζίνσκι.
Επίσης, ο τρόπος που περιγράφει ο δικηγόρος Χαν, το πώς νιώθει καθημερινά την απουσία της κόρης του, είναι πανομοιότυπος με τον τρόπο του Σέρινταν όταν περιγράφει πώς ένιωθε για τον θάνατο της γυναίκας του. Πρόκειται άραγε για έλλειψη έμπνευσης, ή για διδάγματα ζωής που θέλει να περάσει ο Στραζίνσκι στο ευρύ κοινό;Η μετονομασία: σε κάποιους αμερικανικούς κινηματογράφους η ταινία είχε αποσταλεί με τον τίτλο "Nomad" (Νομάδας).
Φόρος τιμής: στην αρχή της ταινίας βλέπουμε ένα καφέ με το όνομα "Bummy's". Αυτό ίσως αποτελεί φόρο τιμής στη μακρόχρονη συνεργασία του Κλιντ Ίστγουντ με τον σχεδιαστή παραγωγής, Χένρι Μπάστεντ, που πέθανε το 2006 και τον οποίον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, "Bummy".
Αυτόν το ρόλο ποια θα τον πάρει; Ο κεντρικός ρόλος της Κριστίν Κόλινς, ήταν αντικείμενο διεκδίκησης τόσο από την Χίλαρι Σγουόν, όσο και την Ρίς Γουίδερσπουν. Ο Κλιντ Ίστγουντ επέλεξε τελικά την Αντζελίνα Τζολί, επηρεασμένος από την υπόδειξη του παραγωγού, Ρον Χάουαρντ, που παρατήρησε ότι το ύφος της Τζολί, θα ταίριαζε καλύτερα στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
Ο σκηνοθέτης: Ο Ρον Χάουαρντ σκόπευε να σκηνοθετήσει μόνος του την ταινία, αλλά αποδείχτηκε πρακτικώς αδύνατον, λόγω του φορτωμένου προγράμματός του. Έτσι αποφάσισε να δουλέψει στην ταινία ως παραγωγός.
Η πρωταγωνίστρια: Αρχικώς, η Αντζελίνα Τζολί ήταν αρνητική στο να αναλάβει τον ρόλο της Κριστίν Κόλινς. Ωστόσο, όταν πήρε την απόφαση, χρησιμοποίησε ως έμπνευση για την ερμηνεία της το πρότυπο της μητέρας της, που έμοιαζε στον χαρακτήρα με την Κόλινς. Επίσης, σε συνέντευξή της στο BBC αποκάλυψε ότι η συναισθηματική φόρτιση που βίωσε με αφορμή αυτή την ταύτιση ήταν που την ώθησε να μείνει έγκυος στα μέσα των γυρισμάτων.
Αποφασιστικότητα: Ο Κλιντ Ίστγουντ συμφώνησε να σκηνοθετήσει το ίδιο απόγευμα που διάβασε το σενάριο.
Αναμνηστικά: Το λογότυπο που προβάλλεται στην αρχή του έργου είναι το αυθεντικό ασπρόμαυρο λογότυπο που χρησιμοποιούσε η Universal τη δεκαετία του '40.
*Πηγές: IMDB, αρχείο E-Go
Από τη Μαριλένα Φραγκιάδη