Οι καλύτερες ταινίες του 2021 σύμφωνα με τους αναγνώστες του ΣΙΝΕΜΑ

Ποιες ταινίες ξεχώρισαν οι αναγνώστες του cinemagazine.gr στην μεγάλη online ψηφοφορία; Μετρήσαμε τις ψήφους σας και παρουσιάζουμε τις 20 ταινίες που προτιμήσατε στην ιδιαίτερη κινηματογραφική σεζόν 2020-21.

Από τον Πάνο Γκένα
Οι καλύτερες ταινίες του 2021 σύμφωνα με τους αναγνώστες του ΣΙΝΕΜΑ

Η μεγάλη online ψηφοφορία του ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr ολοκληρώθηκε με τη φιλόδοξη, εκλεπτυσμένη ανάγνωση του Ντενί Βιλνέβ στο θρυλικό «Dune» του Φρανκ Χέρμπερτ να κατακτά με 2.124 ψήφους την πρώτη θέση. Φαίνεται πως ο Καναδός δημιουργός είναι από τους αγαπημένους των αναγνωστών/-στριών μας, αφού το 2017 είχε ξαναβρεθεί στην πρώτη θέση της αντίστοιχης ψηφοφορίας με το «Blade Runner 2049».

Πολύ ψηλά ψηφίσατε επίσης τον δημοφιλέστατο Μαντς Μίκελσεν με τον οσκαρικό «Άσπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ (2η θέση, 1.458 ψήφους) και τον «Πατέρα» με το ερμηνευτικό ρεσιτάλ του Άντονι Χόπκινς (3η θέση, 1.300 ψήφους), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η περσινή οσκαρική νικήτρια Κλόι Τζάο με το «Nomadland» και η... φετινή (αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά) Τζέιν Κάμπιον, με την «Εξουσία του Σκύλου».

Η ελληνική ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη που θριάμβευσε στα Ίρις με 10 βραβεία πιστοποιεί και εδώ την ιδιαίτερη σχέση εκτίμησης που απέκτησε με το κοινό (7η θέση, διαβάστε εδώ το κείμενο που έγραψε ο Τζώρτζης Γρηγοράκης για την τα «40 περίεργα κύματα ενός σκαψίματος»), αγαπημένοι δημιουργοί όπως οι Γουές Άντερσον, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Πάολο Σορεντίνο βρήκαν την θέση τους στην πρώτη 10άδα και - κόντρα στα ταμεία - οι ψηφοφόροι μας αποδείχθηκαν μουσικόφιλοι πριμοδοτώντας δικαίως «West Side Story», «Annette», «Tick, Tick... Boom!».

Το σίγουρο είναι πως η 20άδα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα προτάσεων που έχει χώρο τόσο για το σαρωτικό χιτ της χρονιάς «Spider-Man: No Way Home», όσο και για τα φεστιβαλικά «Titane» (Χρυσός Φοίνικας), «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» (Χρυσή Άρκτος). Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, πως οι 7 από τις 20 ταινίες, έκαναν πρώτη πανελλήνια προβολή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (Dune, Nomadland, French Dispatch, Titane, Bad Luck Banging or Loony Porn, The Last Duel) και στο 11ο Athens Open Air Film Festival (Druk).

Οι αναγνώστες/-στριες ψήφισαν αξιολογικά τις καλύτερες ταινίες πρώτης προβολής που έκαναν πρεμιέρα τόσο στις ελληνικές αίθουσες, όσο και στις ιντερνετικές πλατφόρμες που λειτουργούν επίσημα στην χώρα.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή κι ευχόμαστε να απολαμβάνετε πάντα καλό ΣΙΝΕΜΑ!

Η 20άδα των αναγνωστών

01. «Dune» του Ντενί Βιλνέβ
02. «Ασπρο Πάτο» (Druk) του Τόμας Βίντερμπεργκ
03. «Ο Πατέρας» (The Father) του Φλόριαν Ζελέρ
04. «Η Χώρα των Νομάδων» (Nomadland) της Κλόι Τζάο
05. «Η Εξουσία του Σκύλου» (The Power of the Dog) της Τζέιν Κάμπιον
06. «Γαλλική Αποστολή» (The French Dispatch) του Γουές Άντερσον

07. «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη
08. «Παράλληλες Μητέρες» (Madres Paralelas) του Πέδρο Αλμοδόβαρ
09. «Spider-Man No Way Home» του Τζον Γουότς
10. «The Hand of God» (È stata la mano di Dio) του Πάολο Σορεντίνο
11. «Μην Κοιτάτε Πάνω» (Don't Look Up) του Άνταμ ΜακΚέι
12. «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
13. «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» (Bad Luck Banging or Loony Porn) του Ράντου Ζούντε
14. «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό
15. «Υποσχόμενη Νέα Γυναίκα» (Promising Young Woman) της Εμεραλντ Φένελ
16. «No Time To Die» του Κάρι Φουκουνάγκα
17. «Η Τελευταία Μονομαχία» (The Last Duel) του Ρίντλεϊ Σκοτ
18. «Annette» του Λεός Καράξ
19. «Tick, Tick... Boom!» του Λιν-Μανουέλ Μιράντα
20. «The Matrix Resurrections» της Λάνα Γουατσόφσκι

Μεγάλα δώρα της ψηφοφορίας ήταν:

- 10 μηνιαίες συνδρομές από το Cinobo, την ελληνική streaming πλατφόρμα που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο

- συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα από τις εταιρείες διανομής Tulip Entertainment και Feelgood Entertainment. Αναλυτικά, πακέτο Boss Baby 2 (μαξιλάρι, lunch bag και μπουκάλι νερού), πακέτο Addams Family 2 (ομπρέλα, t-shirt και μαξιλάρι, t-shirts Croods 2, ζακέτες Black Widow και ακουστικά Peter Rabbit 2.

- Βιβλία που ενέπνευσαν κινηματογραφικές ταινίες/σειρές και όχι μόνο! Συγκεκριμένα:

Από τις Εκδόσεις Anubis αντίτυπα των βιβλίων «Ο Λεβιάθαν Ξυπνά», που ενέπνευσε το «The Expanse», «Ο Γκρίζος Άνθρωπος» που αποτελεί τη βάση της επικείμενης υπερπαραγωγής του NETFLIX με τους Ράιαν Γκόσλινγκ, Κρις Έβανς, το «Σιλό» του Hugh Howley, πρώτο βιβλίο της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Wool», το graphic novel «Spider-Man: Η Ζωή Μου» και τον δεύτερο τόμο του αστείρευτα ψυχαγωγικού «All-Star Batman Vol. 2: Στα Πέρατα της Γης».

Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος αντίτυπα των βιβλίων του Στίβεν Κινγκ «Η Λάμψη», «Η Ιστορία της Λίσι», «Το Κοράκι», «The Outsider», «Αργότερα».

Από τις Εκδόσεις Κυψέλη αντίτυπα του βιβλίου της Τζέσικα Μπρούντερ «Nomadland».

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο αντίτυπα των βιβλίων «Ανησυχία» της Λιν Ούλμαν, «Αίμα Στο Χιόνι» του Τζο Νέσμπο, «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, «Το Μαγικό Βουνό» και το «Θάνατος στην Βενετία» του Τόμας Μαν.            

Από τις Εκδόσεις Πατάκη αντίτυπα του βιβλίου της Έλενα Φερράντε «Η Χαμένη Κόρη».

Από τις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος αντίτυπα του βιβλίου του Ρόμπερτ Τζόρνταν «Ο Οφθαλμός του Κόσμου» (Ά τόμος)

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός αντίτυπα των βιβλίων «Ένα Αδέσποτο Σκυλάκι» της Ρένας Ρώσση - Ζαΐρη,  «Η Λέσχη των Φόνων της Πέμπτης» (Ειδική Έκδοση που περιλαμβάνει τις πρώτες σελίδες του επόμενου βιβλίου της σειράς) του Ρίτσαρντ Όσμαν και «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» του Κρις Κολόμπους της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ στην ειδική (και θεσπέσια) εικονογραφημένη έκδοση του Τζιμ Κέι.

Οι νικητές/-τριες θα ενημερωθούν για την διαδικασία παραλαβής των δώρων τους με προσωπικό μήνυμα στο email που δήλωσαν (παρακαλούμε πολύ να ελέγξετε τον φάκελο spam!).

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2021: Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς και τα TOP-10 των συντακτών

Η ετήσια λίστα με τις καλύτερες ταινίες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς της χρονιάς σύμφωνα με τους συντάκτες του ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr.

Ανασκόπηση 2021: Το κινηματογραφικό 2021 είναι γυναίκα

Η Αθηνά Καλκοπούλου, Διευθύντρια Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, γράφει για την κινηματογραφική χρονιά των γυναικών.

Ανασκόπηση 2021: Το ελληνικό box office της χρονιάς

Ο Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Αθηνόραμα και πρώην Διευθυντής του ΣΙΝΕΜΑ και των Νυχτών Πρεμιέρας, αναλύει το box office μιας κινηματογραφικής σεζόν εφτά μηνών που (σχεδόν) όλοι θέλουν να ξεχάσουν το γρηγορότερο.

Ανασκόπηση 2021: Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης γράφει για τα 40 περίεργα κύματα ενός σκαψίματος

Αναφορά στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, την ελληνική ταινία της χρονιάς που αγάπησε το κοινό, έκανε την έκπληξη στα ταμεία των θερινών κινηματογράφων και σάρωσε στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με 10 Ίρις.

Ανασκόπηση 2021: Η κινηματογραφική αίθουσα σε κρίση

Ο Γιάννης Καλφακάκος, Πρόεδρος των Ελλήνων διανομέων (ΕΔΙΚΤΕ) και οι αιθουσάρχες των Άστορ (Μπάμπης Κονταράκης), Ιντεάλ (Γιώργος Σπέντζος) και Άστυ (Γιώργος Στεργιάκης), μας μιλούν για τον μεγάλο κινηματογραφικό ασθενή της πανδημίας, την αίθουσα.

Ανασκόπηση 2021: Το σινεμά και οι πλατφόρμες

Ο Τάσος Μελεμενίδης, Head of Curation & Acquisitions της ελληνικής πλατφόρμας Cinobo, γράφει για το σινεμά στη χρονιά (και στα χρόνια) του streaming.

Ανασκόπηση 2021: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δώρα από το ΣΙΝΕΜΑ

Η ώρα για να ψηφίσετε τις ταινίες που ξεχωρίσατε το 2021 έφτασε! Δηλώστε συμμετοχή στη μεγάλη ψηφοφορία του cinemagazine.gr και μπείτε στην κλήρωση για συνδρομές Cinobo, βιβλία που ενέπνευσαν ταινίες και σειρές, καθώς και πακέτα συλλεκτικών κινηματογραφικών δώρων.