Αποκλειστικό: Ο Γκλεν Πάουελ και το καστ του «Twisters» μας βάζουν στο «μάτι του κυκλώνα»

Αυτό το καλοκαίρι, το είδος της επικής ταινίας καταστροφής επιστρέφει με μία καταιγιστική, αγωνιώδη κινηματογραφική περιπέτεια στην καρδιά μιας από τις πιο καθηλωτικές και καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

Από τον Πάνο Γκένα
Αποκλειστικό: Ο Γκλεν Πάουελ και το καστ του «Twisters» μας βάζουν στο «μάτι του κυκλώνα»

Προβλέπεται επιδείνωση καιρού! 

Σχεδόν 30 χρόνια μετά το εμπορικότατο «Twister» του Γιαν ντε Μποντ με τον Μπιλ Πάξτον και την προ-οσκαρική Έλεν Χαντ («Καλύτερα Δε Γίνεται»), οι ανεμοστρόβιλοι επιστρέφουν για να σαρώσουν τα ταμεία. Ο Λι Άιζακ Τσανγκ (της φήμης του οσκαρικού «Minari») σκηνοθετεί ένα σενάριο γραμμένο από τον Μαρκ Λ. Σμιθ («The Revenant», «Midnight Sky») και «κυνηγά καταιγίδες» παρέα με δυο από τα πιο hot και γοητευτικά ονόματα του Χόλιγουντ, την Ντέζι Έντγκαρ-Τζόουνς  («Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες», «Normal People») και τον Γκλεν Πάουελ («Top Gun: Maverick», «Λατρεύω να σε Μισώ» ), ο οποίος διάγει μία εξαιρετική περίοδο. Αν το «Twisters» προκύψει σουξέ στο box-office, τότε το πρωταγωνιστικό του status αναμένεται να θεμελιωθεί.

Με σκοπό να προσφέρει θέαμα στο κοινό, αλλά και να σχολιάσει την επίκαιρη κλιματική επιδείνωση, το «Twisters» σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Λι Άιζακ Τσανγκ αποτίνει φόρο τιμής στην πρωτότυπη ταινία του 1996 και δημιουργεί μία «μία καθηλωτική εμπειρία που θα φέρει τους θεατές κοντά σε πράγματα που είναι μεγαλύτερα από εμάς, πράγματα που μας τρομάζουν και μας μεταφέρουν στην καρδιά της καταιγίδας». Στο ίδιο μήκος κύματος (ή μήπως στα ίδια μποφόρ;) ο πρωταγωνιστής Γκλεν Πάουελ υπόσχεται πως «στην ταινία μας υπάρχει μια σεκάνς που πιστεύω ότι είναι μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Τη γυρίσαμε Δεκέμβρη με τεχνητή βροχή και ήταν το πιο κρύο και απαιτητικό σωματικά γύρισμα που έχω βρεθεί».

Η πρώτη ταινία του 1996, καρπός της συνεργασίας του παραγωγού Στίβεν Σπίλμπεργκ, του επιτυχημένου συγγραφέα Μάικλ Κράιτον και του σκηνοθέτη Γιαν Ντε Μποντ, καθήλωσε το κοινό και ανέβασε τον πήχη των ταινιών καταστροφής σημειώνοντας τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Φέτος το franchise επιστρέφει με μία ιστορία που σέβεται την επιστήμη, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην απόλυτη διασκέδαση. Για τον Τσανγκ το «Twisters» ήταν μία ευκαιρία για να επεκταθεί σε ένα είδος σκηνοθεσίας που πάντα τον ενδιέφερε, αλλά είχε σχεδόν χάσει κάθε ελπίδα να το κατακτήσει.

«Ήθελα να κυνηγήσω άλλα κινηματογραφική είδη που πάντα μου άρεσαν. Το "Twisters" ήταν το είδος της ταινίας που ονειρευόμουν ότι θα έκανα μια μέρα. Ήθελα να δουλέψω σε μεγάλη κλίμακα. Και μου αρέσει να αφηγούμαι ιστορίες με πολλούς χαρακτήρες των οποίων η μοίρα συνυφαίνεται. Η ειρωνεία είναι πως με πολλούς τρόπους το "Minari", ενώ είναι μία μικρή και προσωπική ταινία, ήταν ένας σπουδαίος πρόδρομος για το "Twisters", καθώς μοιράζεται παρόμοια στοιχεία, από το τέλος που έχει κάτι από ταινία καταστροφής σε μικρότερη κλίμακα, μέχρι το γεγονός ότι είναι μία ιστορία σε ένα κομμάτι της Αμερικής που γνωρίζω πολύ καλά», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Στο μάτι του κυκλώνα

Ο Λι Άιζακ Τσανγκ ήθελε οι ανεμοστρόβιλοι της ταινίας να έχουν ξεχωριστές «προσωπικότητες», ήθελε ο καθένας απ' αυτούς να επηρεάζει μοναδικά την ιστορία και τους χαρακτήρες της και να αποκαλύπτει κάτι νέο για τους ανθρώπους που είναι εμμονικοί μαζί τους. «Σε κάθε σκηνή, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους τυφώνες είναι διαφορετικός», λέει ο Τσανγκ. «Ήθελα να απεικονίσω διαφορετικές προοπτικές για τους ανεμοστρόβιλους, από την επιστημονική μέχρι την προσωπική, και να δείξω πώς επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων με διάφορους τρόπους».

Ο ανεμοστρόβιλος που απεικονίζεται στο φινάλε της ταινίας εμπνεύστηκε από τρεις διαφορετικούς: 1) έναν  ανεμοστρόβιλο σχήματος σφήνας, πιο πλατύ παρά ψηλό, που πέρασε από το Κάνσας το 2023, 2) έναν  πολυδύναμο ανεμοστρόβιλο του 2013 στο El Reno που ανέπτυξε ταχύτητες ανέμου 306 μιλίων ανά ώρα και 3) έναν ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Μέιφιλντ του Κεντάκι το 2021 σκοτώνοντας 76 ανθρώπους. «Υπάρχει μια ανατριχιαστική, συνταρακτική φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσα από έναν κινηματογράφο στο Μέιφιλντ, δείχνοντας πώς ο σίφουνας είχε καταστρέψει τον τοίχο της οθόνης, αποκαλύπτοντας την κατεστραμμένη πόλη έξω», λέει ο Τσανγκ. «Αυτή η φωτογραφία έγινε ένα συμβολικό σημείο αναφοράς για την παραγωγή. Θέλαμε η ταινία να τιμήσει όλες τις έννοιες και τα συναισθήματα που περιέχει αυτή η εικόνα». Διόλου τυχαία, οι ήρωες της ταινίας στο φινάλε αναζητούν καταφύγιο μέσα σε έναν κινηματογράφο και τελικά αναγκάζονται να παρακολουθήσουν το καταπληκτικό θέαμα του ανεμοστρόβιλου καθώς οι τοίχοι του σινεμά... σκίζονται. «Πριν κάνω την ταινία, σκεφτόμουν πως αφιερώνουμε πολύ χρόνο και προσοχή σε αυτές τις μικρές οθόνες που κουβαλάμε μαζί μας, οθόνες που μας απομονώνουν... Αυτό με έκανε να σκέφτομαι για την αξία μιας εμπειρίας που μας ζητά να κοιτάξουμε πράγματα που είναι μεγαλύτερα και σπουδαιότερα από εμάς».

Η φωτογραφία στην οποία αναφέρεται ο Λι Άιζακ Τσανγκ

Στην ταινία ο Γκλεν Πάουελ υποδύεται τον Τάιλερ, έναν καουμπόη των Social Media. Ο Τάιλερ ηγείται μίας φασαριόζικης ομάδας «ακραίων μετεωρολόγων», που φιλοδοξούν να βρεθούν τόσο κοντά σε ένα σίφουνα ώστε να τον ανάψουν με πυροτεχνήματα και να βγάλουν βίντεο.«Ήθελα να ξεκινήσω παρουσιάζοντας έναν χαρακτήρα ακριβώς όπως θα τον φανταζόσασταν, ένα εθισμένο στην αδρεναλίνη τύπο που θέλει να προβάλει τον εαυτό του» εξηγεί ο Πάουελ. «Αλλά μετά καταλαβαίνεις ότι κρύβει πραγματικό βάθος. Η ομάδα του με τους κυνηγούς καταιγίδων μοιάζει με έναν περιπλανώμενο θίασο από τύπους που αναζητούν την περιπέτεια, αλλά όλοι τους μοιράζονται αυτή την περίπλοκη εμμονή με το ανεξήγητο φαινόμενο των
ανεμοστρόβιλων».

Η Ντέιζι Έντγκαρ-Τζόουνς δηλώνει πως μαγεύτηκε από το συναισθηματικό φορτίο της Κέιτ, του χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία. «Όταν τη συναντάμε για πρώτη φορά, είναι παθιασμένη να καταλάβει πώς μπορεί να αποδυναμώσει τους ανεμοστρόβιλους. Αλλά όταν προκύπτει μία τραγωδία και φεύγει ταπεινωμένη, απομονώνεται από τους άλλους. Η ιστορία παρακολουθεί πώς ανακάμπτει και πώς συνδέεται ξανά με το σπίτι της και τους ανθρώπους. Αυτός ο άνθρωπος επιστρέφει στη ζωή, γεγονός πολύ ενδιαφέρον και ουσιαστικό». Το γύρισμα του «Twisters», λέει η Έντγκαρ-Τζόουνς, έμοιαζε πολύ με τη θέαση της πρώτης ταινίας. «Είναι το πιο τρελό ταξίδι που μπορείς να φανταστείς, μόνο που αυτή τη φορά ήταν αληθινό και το ζούσα» λέει η ηθοποιός.

Μας αρέσουν οι ταινίες καταστροφής και - ασφαλώς - μας κινεί την περιέργεια η παρουσία του σκηνοθέτη του «Μinari» πίσω από τον φακό. Εσείς παρακολουθήστε στη συνέχεια το αποκλειστικό featurette για να μπείτε στο «κλίμα» και προετοιμαστείτε να κυνηγήσετε καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους!

Η ταινία «Twisters» κυκλοφορεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου στους κινηματογράφους από την Tanweer.

Σέλεϊ Ντιβάλ (1949-2024): Αποχαιρετισμός στην μούσα του Ρόμπερτ ΌλτμανPixar, Χίτσκοκ και Πρόστυχα Γράμματα (Ελληνικό box-office, Τετραήμερο 04/07/24 - 07/07/24)