Απόβαση στον Αρράκις: Το ΣΙΝΕΜΑ στη Συνέντευξη Τύπου του «Dune: Μέρος Δεύτερο»

Λίγο μπαχαρικό ακόμα; Το cinemagazine.gr βρέθηκε στη Συνέντευξη Τύπου του «Dune: Μέρος Δεύτερο» με σύσσωμο το βασικό καστ και τον σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ.

Από τον Πάνο Γκένα
Απόβαση στον Αρράκις: Το ΣΙΝΕΜΑ στη Συνέντευξη Τύπου του «Dune: Μέρος Δεύτερο»

Με τις ευλογίες του κοινού, των κριτικών και των Όσκαρ, το «Dune» ρίχνει επιπλέον «μελάνζ» στις κινηματογραφικές μηχανές του και επιστρέφει με το δεύτερο μέρος της φιλόδοξης ταινίας του Ντενί Βιλνέβ, που βασίζεται στη Βίβλο της επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ.

Η επιστροφή στον Αρράκις αποτελούσε διακαή πόθο του Βιλνέβ, αφού είχε δηλώσει πως επιθυμούσε να ολοκληρώσει το όραμά του με δύο ταινίες «Dune» πριν καν ξεκινήσει τα γυρίσματα της πρώτης. Το πρώτο μέρος συγκέντρωσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, αν και η εμπορική καριέρα του καθορίστηκε από την απόφαση της Warner να το κυκλοφορήσει ταυτόχρονα και στην streaming πλατφόρμα του HBO Max, οπότε το σίκουελ πήρε σχετικά γρήγορα πράσινο φως και το ταξίδι συνεχίζεται.

Ένα ταξίδι που υπόσχεται περισσότερη δράση από το πρώτο μέρος, ανανέωση με νέους μυστηριώδεις χαρακτήρες, την επική συνοδεία του Χανς Ζίμερ και μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και δημοφιλείς ηθοποιούς αυτή τη στιγμή. Για του λόγου το αληθές, στο βασικό καστ των Τιμοτέ Σαλαμέ, Ζεντάγια, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τζος Μπρόλιν προσθέστε την Φλόρενς Πιου, την Λεά Σεϊντού, τον Κρίστοφερ Γουόκεν και έναν αγνώριστο Όστιν Μπάτλερ, φρέσκο μετά την επιτυχία του «Elvis». Μιλάμε για desert power πρώτης εθνικής.

Το «Dune: Μέρος Δεύτερο» συνεχίζει το μυθικό ταξίδι του Πολ Ατρείδη καθώς συμμαχεί με την Τσάνι και τους Φρέμεν σε έναν πόλεμο εκδίκησης ενάντια στους συνωμότες που κατέστρεψαν την οικογένειά του. Διχασμένος ανάμεσα στα αισθήματά του για την Τσάνι και την απρόθυμη «μεσσιανική» του προβολή, ο Πολ προσπαθεί να αποτρέψει ένα τρομερό μέλλον που μόνο αυτός μπορεί να προβλέψει.

Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr «προσεδαφίστηκε» στον Αρράκις μέσω της virtual Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και οι Τιμοτέ Σαλαμέ, Ζεντάγια, Φλόρενς Πιου, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζος Μπρόλιν, Λεά Σεϊντού, Όστιν Μπάτλερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ μοιράζονται τα μυστικά του «Dune» και την αγάπη τους για τον δικό τους «Μεσσία», Ντενί Βιλνέβ.

Ζεντάγια, η «euphoria» του «Dune»

Η Ζεντάγια μετά την μικρή χρονικά παρουσία της στο πρώτο μέρος, επιστρέφει στον ρόλο της Τσάνι, «ερωτεύεται» τον Πολ και γίνεται η καρδιά της ταινίας. «Η δύναμη της Τσάνι μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και η δική της πηγάζει μέσα από την καρδιά της. Ό,τι κάνει νομίζω έχει αφετηρία τους ανθρώπους που αγαπά και προστατεύει. Πάντα επιστρέφει σε αυτό το βασικό ανθρώπινο συναίσθημα. Η γενναιότητά της συμβολίζει την εσωτερική της δύναμη και οι χτύποι της καρδιά της, την θλίψη της» σχολιάζει η ηθοποιός που διατηρεί μία λεπτή ισορροπία στο πως αισθάνεται για τον Πολ και στο πως σκέφτεται για τον «εκλεκτό» Ατρείδη: «Βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον το ότι η Τσάνι δεν πιστεύει στον Πολ όπως όλοι οι άλλοι και απομακρύνεται. Κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για εκείνη, επειδή ταυτόχρονα είναι ερωτευμένη μαζί του. Τον εισάγει στον κόσμο της, κάτι πολύ σημαντικό για εκείνη, επειδή πιστεύει στο άτομο που γνωρίζει, όχι στον Μεσσία, όχι στην προφητεία. Το φινάλε την απονευρώνει με τον χειρότερο τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ». 

Female Desert Power

Στις νέες δυνατές προσθήκες του καστ, η Φλόρενς Πιου ενσαρκώνει την ήρεμη, διερευνητική φύση της Πριγκίπισσας Ιρουλάν, κόρης του Αυτοκράτορα, ενώ η Λεά Σεϊντού υποδύεται τη Λαίδη Μάργκο, μία μυστηριώδη Μπένε Τζέζεριτ. 

«Έχουμε ένα εκπληκτικό σενάριο κι έναν εκπληκτικό ηγέτη που μας οδηγεί σε αυτό», αναφέρει η Πιου. «Στην ιστορία υπάρχει θόρυβος, αλλά και πάθος, θυμός και αγάπη. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να έχουμε έναν χαρακτήρα που είναι το ακριβώς αντίθετο από τους υπόλοιπους, κάποια που είναι εντελώς ήρεμη, ήσυχη και σκεπτική. Αυτό δείχνει μια τεράστια διαφορά στην ανατροφή της και αγάπησα την ιδέα του να την υποδυθώ με αυτό τον τρόπο. Δεν έχω ερμηνεύσει ξανά κάποιον παρόμοιο χαρακτήρα πριν. Συνήθως αναλαμβάνω ισχυρογνώμονες γυναίκες και η Πριγκίπισσα Ιρουλάν είναι εξίσου ισχυρή και δυνατή, αλλά πιο ήρεμη».

Στον αντίποδα, η Λεά Σεϊντού αναλαμβάνει μία femme fatale, μία μυστική πράκτορα σε αποστολή αποπλάνησης του Φέιντ-Ράουθα (Όστιν Μπάτλερ): «Την ελκύουν οι δεξιότητες του Φέιντ-Ράουθα και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρώσει το έργο της. Δεν γνωρίζω πολλά γι’ αυτήν, είναι αινιγματική και γι’ αυτό συναρπαστική. Δεν ξέρω καν αν είναι καλή ή κακή. Υπάρχει αυτή η παράδοξη κατάσταση και αυτό μου άρεσε πολύ. Επίσης το γεγονός πως δούλεψα με τον Ντενί είναι από μόνο του συναρπαστικό, γιατί ήταν κάτι που επιθυμούσα πολύ».

Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον, η MVP του πρώτου μέρους, συνεχίζει εδώ την επικίνδυνη, εγωιστική της πορεία να αναδείξει τον Πολ ως τον Εκλεκτό του σύμπαντος και βαδίζει σε μία λεπτή ισορροπία. «Η Λαίδη Τζέσικα ενεργεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο εξαιτίας της αγάπης της για τον γιο. Μιλάμε για φονταμενταλισμό, ας μην φοβόμαστε την λέξη. Όταν η πίστη σου σε οδηγεί σε σημείο να βλάπτεις άλλους ανθρώπους, είσαι ένας φονταμενταλιστής. Κι ας άγεται, όπως είπα, από την αγάπη. Είναι πλήρως πεπεισμένη για αυτό που έχει δημιουργήσει και τίποτα δεν μπορεί να της σταθεί εμπόδιο. Πιστεύει πλήρως σε αυτό που προωθεί; Δεν είμαι σίγουρη! Κι αυτό το βρίσκω ενδιαφέρον. Υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες απόψεις και μια μεγάλη πορεία για αυτούς τους χαρακτήρες».

Οι μεταμορφώσεις των Χαρκόνεν

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Όστιν Μπάτλερ, που εντυπωσίασε ως «Elvis» του Μπαζ Λούρμαν, υπομένει μία ακόμη σωματική μεταμόρφωση και προσφέρει στον ρόλο του σαδιστή Φέιντ-Ράουθα, έναν από τους πλέον αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της ταινίας. «Μου αρέσει να εξερευνώ τις σκιές και την τέχνη της απόκρυψης. Πρόκειται για τις αντίθετες πλευρές του ίδιου νομίσματος. Με αυτό τον τρόπο έχεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις κι ένα κομμάτι του “σκιώδη” εαυτού σου. Είχα την ευκαιρία να ερμηνεύσω τον Φέιντ-Ράουθα με διαφορετικούς τρόπους, υπάρχουν στιγμές που υποδεικνύουν την σατανική φύση του και άλλες που είναι κωμικές. Είναι πολύ ενδυναμωτικό να υποδύεσαι κάποιον που σκέφτεται οκτώ βήματα πιο μπροστά, σαν να παίζεις σκάκι. Έχει έντονη, ισχυρή διορατικότητα. Το να συμμετέχω στον κόσμο του “Dune” είναι καταπληκτικό, η συνάντησή μου με αυτό το καστ είναι πηγή αγνής χαράς». 

Μαζί του συντονισμένος και ο «θείος Χαρκόνεν» Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ο εξουσιομανής Βαρόνος που λυμαίνεται το πολύτιμο μπαχαρικό του Αρράκις. Επισημαίνοντας την εικαστική προσέγγιση του Βιλνέβ στην αποτύπωση των Χαρκόνεν, ο Σκάρσγκαρντ μίλησε για την απαιτητική μεταμόρφωσή του για τις ανάγκες της ταινίας. «Αυτό που θέλεις να κάνεις με έναν τέτοιο χαρακτήρα, είναι να δημιουργήσεις μία ισχυρή εικόνα, ώστε να μην χρειάζεσαι πολλά λόγια. Η εικόνα του είναι τόσο δυνατή που δεν χρειάζεται τις λέξεις».

Καλπάζοντας με… τον Σάι-Χουλούντ

Το όραμα και οι δυνατότητες word building του Ντενί Βιλνέβ είναι αδιαμφισβήτητες. Αν η κατασκευή του κόσμου του «Dune» δεν ήταν συμπαγής, η ταινία θα κατέρρεε. «Συνεργάστηκα με μία μεγάλη ομάδα έχοντας την βεβαιότητα πως θα κατασκευάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία αυτού του κόσμου. Πιστεύω πολύ σε αυτό, εμπνέομαι από έναν κόσμο πραγματικότητας, σαν να πρόκειται για ντοκιμαντέρ», δηλώνει ο Βιλνέβ. «Χρειαζόμουν αυτόν τον κόσμο γιατί αγαπώ τις υφές και τα εικαστικά περιβάλλοντα. Κι αυτό είναι κάτι που εμπνέει παράλληλα την ομάδα στο γύρισμα, βοηθά τους ηθοποιούς για να επικεντρωθούν στο εσωτερικό τους ταξίδι αντί να φαντάζονται ένα ανύπαρκτο περιβάλλον». Όσο για το ποια ήταν η πιο απαιτητική σκηνή της ταινίας; «Η σκηνή με τον Πολ στο γιγαντιαίο σκουλήκι είναι μακράν η πιο απαιτητική που έχω κάνει ποτέ. Πρόκειται για ομαδική εργασία επειδή απαιτούσε πολύ χρόνο και δεν ήθελε συμβιβασμούς. Έψαχνα το ρίσκο στην εικόνα, να φαίνεται κάπως ερωτικό αλλά και πραγματικά επικίνδυνο. Η σκηνή αυτή μας πήρε πολύ χρόνο στον σχεδιασμό, στην έρευνα και στην ανάπτυξη».

«Υπάρχει κάτι πρωτόγονο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό σε αυτό», συμπληρώνει ο Τιμοτέ Σαλαμέ, ο επώνυμος «αναβάτης» του Σάι-Χουλούντ. «Δεν βρίσκω λόγια για να επαινέσω αρκετά τον Ντενί Βιλνέβ. Ήταν και για μένα η πιο δύσκολη σκηνή που έχω κάνει ποτέ. Νομίζω πήρε περίπου τρεις μήνες για να γυριστεί και υπήρχε μια ολόκληρη μονάδα αφιερωμένη σε αυτή. Σκεφτείτε την άμμο που μαστιγώνει το πρόσωπο, κάτι εξίσου βίαιο που αποτυπώνεται όπως το ζήσαμε και στην ταινία».

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στο δεύτερο μέρος είναι ένας διφορούμενος ηγέτης, ένας νεαρός αγωνιστής που ερωτεύεται την Τσάνι, αλλά άγεται από το πάθος για εκδίκηση. Πώς τον σχολιάζει ο μεντοράς του Γκάρνεϊ - Τζος Μπρόλιν - Χάλεκ; «Νομίζω πως η σχέση του Γκάρνεϊ με τον Πολ είναι μια ιστορία αγάπης, έτσι δεν είναι; Στο πρώτο μέρος ο Γκάρνεϊ τον διδάσκει να επιβιώνει, να είναι εφευρετικός και μετά ξαφνικά χάνονται. Όταν επανενώνονται στη δεύτερη ταινία έχουν μια απίστευτη χαρά, αλλά και πολύ θυμό για όσα έχουν προηγηθεί. Ο Γκάρνεϊ νομίζει ότι τους έχει χάσει όλους, στο μυαλό του τουλάχιστον. Υπάρχει μία νέα σπίθα όταν ξαναβλέπει τον Πολ και συνειδητοποιεί ότι επέζησε. Σταδιακά γίνεται μάρτυρας ενός νεαρού άντρα που ωρίμασε και πλέον υπερβαίνει όσα μπορούσε να φανταστεί. Μοιάζει με αυτό που αισθάνομαι, ούτως ή άλλως για τον Τιμοτέ, ενός νεαρού ηθοποιού που τον γνώρισα στα 23 και τώρα κοντεύει τα 30».

In Dennis We Trust

Πάντως παρακολουθώντας την Συνέντευξη Τύπου του «Dune», αυτό που είναι ηλίου (της ερήμου) φαεινότερο, το κοινό αίσθημα δηλαδή που συνδέει τη δημιουργική ομάδα ως άλλος Κούιζατς Χάντεραχ και γεφυρώνει το χάσμα του χωροχρόνου, είναι η αγάπη που εμπνέει ο Ντενί Βιλνέβ.

«Η ευκαιρία να συνεργαστώ με όλους αυτούς τους ταλαντούχους ανθρώπους, που είναι τόσο προσεκτικοί με την δουλειά τους, δημιουργικοί και γενναιόδωροι, είναι μοναδική. Όλα όμως ξεκινούν από αυτόν εδώ», λέει η Ζεντάγια και δείχνει τον Βιλνέβ. «Έχει τον τρόπο να δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου όλοι νιώθουν εμπλεκόμενοι, όλοι νιώθουν ότι οι ιδέες τους ακούγονται και εκτιμώνται. Έτσι βγάζει τον καλύτερο εαυτό των συνεργατών του κι έτσι είναι όλοι μονιασμένοι. Ένιωθα την αγάπη στο σετ και τώρα μπορείτε να τη νιώσετε κι εσείς». 

Και αν δεν σας φτάνει το παραπάνω, η τοποθέτηση του Μπρόλιν είναι σχεδόν αποστωμοτική: «Στην ταινία ακολουθούμε το συναισθηματικό ταξίδι ενός ανθρώπου και μέσω αυτής της ιστορίας την πλήρη πορεία ενός ανθρώπου που δεν έχει όριο. Αυτή είναι η πορεία του Πολ, όσο και του Ντενί Βιλνέβ».

Το «Dune: Μέρος Δεύτερο» κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε διανομή Tanweer.

«Jodorowsky’s Dune»: Tο απόλυτο cult-classic επιστημονικής φαντασίας που δεν έγινε ποτέΣτην Ελλάδα αγαπάμε τον Βέντερς (Ελληνικό box-office, Τετραήμερο 22/02/24 - 25/02/24)