Η Νικόλ Κίντμαν τιμάται από (και τιμά) τo Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Η Αυστραλή ηθοποιός είναι πλέον η κάτοχος του 49ου βραβείου του AFI (American Film Institute) και η βραδιά προς τιμήν της έδειχνε ανάλογη της συνεισφοράς της. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Η Νικόλ Κίντμαν τιμάται από (και τιμά) τo Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

Σε μια βραδιά ανάλογη μιας υψηλής θέσης στα κιτάπια μιας καριέρας που υπερβαίνει πλέον τα 40 συναπτά έτη μπροστά σε κινηματογραφικούς και όχι μόνο φακούς, μια καριέρα που πρέπει επίσης σημαντικά να σημειωθεί έχει ελάχιστα έτη, ίσως μόνο 2-3, στα οποία απείχε της δουλειάς, ήταν πολλοί εκεί να την γιορτάσουν όπως της αναλογεί, ήταν κι εκείνη παρούσα κι απαστράπτουσα στο Μπαλενθιάγα της να παραλάβει και να ανταποδώσει τιμές.

Το τελευταίο πάει κυρίως για την Μέριλ Στριπ, προς την οποία η Κίντμαν ξέμεινε από υπερθετικά, από τη μια όντως εκείνα τα χολιγουντιανά υπερθετικά που εκρέουν ασίγαστα σε τέτοιες περιπτώσεις - αλλά για την Νικόλ θα διαλέξουμε να τα πιστέψουμε. Όχι ότι και η Στριπ πήγε πίσω, αντιγυρίζοντας στην τιμώμενη ουκ ολίγα και δέοντα.

Στον 15λεπτο λόγο της η Κίντμαν μίλησε για όλους (οκ, όπως φαντάζεστε «σχεδόν» όλους, αν και ο ρόλος του αμνημόνευτου είναι νευραλγικός για την χολιγουντιανή της καριέρα), με ειδική μνεία στους δημιουργούς με τους οποίους δούλεψε και δουλεύει όλα αυτά χρόνια. Η Τζέιν Κάμπιον (μην ξεχνάμε το Πορτρέτο μιας Κυρίας), ο Γκας Βαν Σαντ (μην ξεχνάμε το To Die For, η πρώτη φορά που εκτιμώ πολλοί είπαμε «εδώ είμαστε» για το ταλέντο της) και ο Στίβεν Ντάλντρι (πάντα Οι Ώρες - το ένα της Όσκαρ σε πέντε υποψηφιότητες) κατείχαν, όχι τυχαία ειδική θέση.

Ευχαρίστησε όμως επίσης τους Αμενάμπαρ, Τρίερ, Γκλέιζερ, Μπάουμπακ, Λίντερ, Μάρσαλ, Ντάνιελς, Κάουφμαν, Παρκ, τον Yorgos, την Μπίερ, τον Χέρτσογκ, την Κόπολα, τον Ράιαν Μέρφι, τον Σόρκιν βέβαια και κάμποσους ακόμα. Ευχαρίστησε και τους απόντες πια, Τόνι Σκοτ, Τζόελ Σουμάχερ, Σίντνεϊ Πόλακ, Νόρα Έφρον, Άντονι Μινγκέλα. Μυστηριωδώς όχι μόνο ο Κρουζ δεν πήρε δράμι ευγνωμοσύνης, αλλά και ο Κιούμπρικ - τουλάχιστον δεν βρήκαμε κάποια αναφορά στα γραφόμενα των sites του εξωτερικού η ομιλία της δεν υπάρχει ακόμη στο διαδίκτυο. (Υπάρχει όμως η είσοδός της, οπότε ιδού:)

«Είναι προνόμιο να κάνεις ταινίες. Ευχαριστώ τους δημιουργούς που μου επέτρεψαν να εκφραστώ ελεύθερα, να ερμηνεύσω όλες αυτές τις αντισυμβατικές γυναίκες. Σας ευχαριστώ που με κάνατε καλύτερη στην δουλειά μου και μου δώσατε έναν χώρο, όσο παροδικό, στον κόσμο αυτό. Σας ευχαριστώ που πραγματοποιήσατε τα παιδικά μου όνειρα. Το ίδιο ευχαριστώ και το κοινό που έμεινε κοντά μου σε όλο αυτό το διάστημα. Υπάρχουν τόσα πολλά μικρά κι αλλόκοτα έργα που έχω κάνει και ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έμειναν κοντά μου στις επιλογές αυτές, είμαι ευγνώμων για αυτό», λέει η Κίντμαν.

Στα κλου της βραδιάς ένας Μόργκαν Φρίμαν έφερε λίγη κλάση - και λίγη πλάκα - στην εκδήλωση,

ενώ οι σταρ και οι δημιουργοί που βρέθηκαν εκεί το Σάββατο για να απονείμουν τιμή ήταν, μεταξύ άλλων οι Κέιτ Μπλάνσετ, Μάιλς Τέλερ, Ναόμι Γουάτς, (ο σύζυγος) Κιθ Έρμπαν, Χιου Τζάκμαν, Ζόι Σαλντάνα, Τζίμι Φάλον, Άαρον Σόρκιν, Ράσελ Κρόου, Ζακ Έφρον, Τζέιν Κάμπιον, Μπαζ Λούρμαν, Τζορτζ Μίλερ, όλοι τους εκεί για την πρώτη Αυστραλή (!) που λαμβάνει το κύρος της τιμής αυτής. Η Μέριλ Στριπ της παρέδωσε το βραβείο.

Well deserved, ασφαλώς, και παρά τα αγκαθάκια χαιρόμαστε (ο Π.Γκ. πλέη σε πελάγη ευτυχίας και μας παρασύρει ελαφρώς) αφού η Κίντμαν είναι αναμφίβολα από τις πιο σθεναρές, τολμηρές, ταλαντούχες και αποτελεσματικές ηθοποιούς της τελευταίας 40ετίας. Ολισθήματα επιλογών δεν είναι λίγα, όμως η ίδια υπηρέτησε την τέχνη της ανέκαθεν πανάξια. 

Στα...γήινα, η εκδήλωση μάζεψε και δύο εκατομμυριάκια, όλα πάνε στο μη κερδοσκοπικό ΑFI για τα ωραία του που εδώ και χρόνια χαρίζει στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά, ενώ στις 17 Ιουνίου το σόου θα προβληθεί στο TNT οπότε και κάπου τότε θα διαρρεύσει να το δούμε και όσοι είχαμε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν περάσαμε μια βόλτα από την εκδήλωση. 

φωτό: Getty images

Ανακοινώθηκε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών«Το Σινεμά στο Κέντρο»: 4 ιστορικά σινεμά της πόλης στρέφουν τον κινηματογραφικό φακό στην Αθήνα