Φεστιβάλ Καννών! Όλες οι ταινίες που έχουν κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα

Δείτε συγκεντρωμένες όλες τις ταινίες που κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών από το 1955.

Από τον Πάνο Γκένα
Φεστιβάλ Καννών! Όλες οι ταινίες που έχουν κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα

 

Είναι το διασημότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου παγκοσμίως και ο Χρυσός Φοίνικας, το μεγάλο βραβείο που δαφνοστεφανώνει το νικητή του επίσημου Διαγωνιστικού τμήματος. Εδώ και εφτά δεκαετίες (εξαιρέσεις η ακύρωση του Φεστιβάλ την περίοδο του Β' Παγκοσμίου, η πρόωρη λήξη του το 1968 και η ματαίωση το 2020 λόγω πανδημίας) οι Κάννες συστήνουν δημιουργούς, θαμπώνουν με το κόκκινο χαλί τους, συγκινούν με τις επιλογές τους και - γιατί όχι; - άλλες φορές εκνευρίζουν με τα βραβεία τους.

Το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα θεσπίστηκε το 1955, ενώ την περίοδο 1939 - 54 το μεγάλο βραβείο των Καννών ονομαζόταν Grand Prix du Festival International du Film και το είχαν κερδίσει μεταξύ άλλων ταινίες όπως τα «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» (1946) του Ρομπέρτο Ροσελίνι, «Σύντομη Συνάντηση» (1946) του Ντέιβιντ Λιν, «Ο Τρίτος Άνθρωπος» (1949) του Κάρολ Ριντ και ο «Οθέλλος» (1952) του Όρσον Γουέλς.

Σήμερα η Κρουαζέτ υποδέχεται την 77η έκδοση του Φεστιβάλ και εμείς θυμόμαστε τους νικητές του Χρυσού Φοίνικα από το «Marty» του Ντέλμπερτ Μαν (1955) ως τη συναρπαστική «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ.

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στις Κάννες με την AEGEAN και σας προσφέρει καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 77o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών πραγματοποιείται 14 - 25 Μαΐου 2024.

Όταν Ήμασταν Βασιλιάδες: Ένα θρυλικό φωτογραφικό αρχείο έρχεται στο φως [Photos]