Βίντεο: Η μαγεία του πρωτοπόρου των ειδικών εφέ Ρέι Χαριχάουζεν

Ένα βίντεο-δοκίμιο γυρίζει τον χρόνο στο (κάποτε) μέλλον του σινεμά και εξερευνά πώς ο μέγιστος δημιουργός οπτικών εφφέ συνδύασε την ζωντανή δράση με το stop motion, που σήμερα είναι πλέον κανόνας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο
Βίντεο: Η μαγεία του πρωτοπόρου των ειδικών εφέ Ρέι Χαριχάουζεν

Δεν μπορεί κανείς να υπερθεματίσει τον ρόλο του Ρέι Χαριχάουζεν. Ναι, οπωσδήποτε υπήρξαν χρονολογικά πρωτοπόροι, τόσο στην περίοδο του Βωβού όσο και στα πρώτα χρόνια του Ομιλούντος, με κραυγαλέο παράδειγμα βέβαια τον πρωτοποριακό «Κινγκ Κονγκ» του 1933, όμως ήταν ο γεννημένος το 1920 Χαριχάουζεν που με μια σειρά ταινιών, όχι πάρα πολλών, από τις αρχές του '50 μέχρι τις αρχές του '80 («Η Σύγκρουση των Τιτάνων», που βγήκε βέβαια στην εποχή που νέα εφφέ την έκαναν να δείχνει παλαιοντολογική), κυρίευσε τα όνειρα παιδιών που έγιναν δημιουργοί και άλλων παιδιών που έγιναν ευτυχείς θεατές.

Ο συνδυασμός του stop motion με την ζωντανή δράση υπήρξε δραματουργικά καίριος. Η ενσωμάτωση των «πλασμάτων» του Χαριχάουζεν σε ταινίες όπως το Beast from 20.000 Fathoms, H Μυστηριώδης Νήσος, το Έβδομο Ταξίδι του Σεβάχ και ο Ιάσων και οι Αργοναύτες, «δυστυχώς» ήταν συχνά το μόνο καλό σε ταινίες που υπολείπονταν, όμως αν φορέσει κανείς τα παιδικά του μάτια, αν αυτό είναι εφικτό πια, θα δει με δέος μια φαντασία παραμυθιακή και αχαλίνωτη επί της οθόνης.

Του χρωστάμε άπειρα, σήμερα είναι κανόνας αυτά που εκείνος συνέλαβε και εξέλιξε, και το ακόλουθο βίντεο είναι ενδεικτικό της μεγάλης τέχνης του.